drobny problem z zadaniem
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x-1 jest równa 1, zaś reszta dzielenia tego wielomianu przez x-2 jst równa 4. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian \(\displaystyle{ x ^{2} -3x+2}\)
Reszta z dzielenia wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Reszta z dzielenia wielomianu
\(\displaystyle{ W(1)=1 \\
W(2)=4 \\
\\
W(x)=(x^{2}-3x+2) Q(x)+ax+b W(x)=(x-1)(x-2)Q(x)+ax+b \\
\\
\begin{cases} W(1)=a+b=1 \\ W(2)=2a+b=4 \end{cases} \begin{cases} a+b=1 \\ 2a+b=4 \end{cases} \begin{cases} a=3 \\ b=-2 \end{cases}}\)
wiec nasza reszta to \(\displaystyle{ 3x-2}\)
W(2)=4 \\
\\
W(x)=(x^{2}-3x+2) Q(x)+ax+b W(x)=(x-1)(x-2)Q(x)+ax+b \\
\\
\begin{cases} W(1)=a+b=1 \\ W(2)=2a+b=4 \end{cases} \begin{cases} a+b=1 \\ 2a+b=4 \end{cases} \begin{cases} a=3 \\ b=-2 \end{cases}}\)
wiec nasza reszta to \(\displaystyle{ 3x-2}\)