Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ x^{4} - 6x^{2} + m = 0}\) ma 4 różne rozwiązania?
I tak ogólnie, od czego zależy liczba rozwiązań wielomianu z parametrem?? Nie mogę sobie poradzić z zadaiami tego typu... Czy ktoś mógłby mi to troszkę rozjaśnić?
Kiedy wielomian ma 4 różne rozwiązania...
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Kiedy wielomian ma 4 różne rozwiązania...
niech \(\displaystyle{ x^{2}=t \ \ \wedge t>0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-6t+m=0}\)
szukamy pierwiastków tego równania, aby wyjściowego równania były 4, to \(\displaystyle{ t_{1} \wedge t_{2}>0}\), a że różne, to \(\displaystyle{ t_{1} \neq t{2}}\)
więc do naszego równania z podstawionym t mamy nastepujace założenia:
\(\displaystyle{ \Delta>0 \\
t_{1}t_{2}>0 \\
t_{1}+t_{2}>0}\)
2 ostatnie założenia z wzorów Viety, żeby oba t były dodatnie
a delta wieksza, zeby nie były równe
\(\displaystyle{ t^{2}-6t+m=0}\)
szukamy pierwiastków tego równania, aby wyjściowego równania były 4, to \(\displaystyle{ t_{1} \wedge t_{2}>0}\), a że różne, to \(\displaystyle{ t_{1} \neq t{2}}\)
więc do naszego równania z podstawionym t mamy nastepujace założenia:
\(\displaystyle{ \Delta>0 \\
t_{1}t_{2}>0 \\
t_{1}+t_{2}>0}\)
2 ostatnie założenia z wzorów Viety, żeby oba t były dodatnie
a delta wieksza, zeby nie były równe