rozkład na czynniki liniowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Kocurka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 4 lut 2007, o 00:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 130 razy

rozkład na czynniki liniowe

Post autor: Kocurka »

Wykaż, że dla każdego \(\displaystyle{ m R}\) wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+(m-1)x^{2}-(m+1)x+1}\) można rozłożyć na czynniki liniowe.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

rozkład na czynniki liniowe

Post autor: Szemek »

wskazówka:
\(\displaystyle{ W(1)=0}\)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

rozkład na czynniki liniowe

Post autor: JankoS »

Kocurka pisze:Wykaż, że dla każdego \(\displaystyle{ m R}\) wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+(m-1)x^{2}-(m+1)x+1}\) można rozłożyć na czynniki liniowe.
Wskazówka
Z równości \(\displaystyle{ x ^{3}+(m-1)x ^{2}-(m+1)x+1=(x-a)(x-b)(x-c)}\) ułożyć układ równań i pokażać, że ma zawsze rozwiązanie względem a, b, c.
ODPOWIEDZ