ile roznych rozwiazan ma rownanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
wiedzma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 167
Rejestracja: 29 gru 2007, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 93 razy

ile roznych rozwiazan ma rownanie

Post autor: wiedzma »

Niech n bedzie dodatnia liczba naturalna parzysta. Ile roznych rozwiazan ma rownanie postaci \(\displaystyle{ x^{n+1}-x^{n}-64x+64=0}\)
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

ile roznych rozwiazan ma rownanie

Post autor: RyHoO16 »

\(\displaystyle{ x ^{n}(x-1)-64(x-1)=0 \\
(x-1)(x^{n}-64)=0}\)


Ma 3 różne rozwiązania
ODPOWIEDZ