dla wielomianu W(x) znajdz taki wielomian...
- wiedzma
- Użytkownik
- Posty: 167
- Rejestracja: 29 gru 2007, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 93 razy
dla wielomianu W(x) znajdz taki wielomian...
Dla wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2x^{4}-11x^{3}+9x^{2}-10x+14}\) znajdz taki wielomian P(x) i liczbe R, zeby \(\displaystyle{ W(x)=(x- \frac{1}{2}) P(x) +R}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
dla wielomianu W(x) znajdz taki wielomian...
\(\displaystyle{ W(\frac{1}{2})=R}\)
\(\displaystyle{ P(x)=\frac{W(x)-R}{x-\frac{1}{2}}}\)
tytaj już łatwo bedzie schematem hornera
\(\displaystyle{ P(x)=\frac{W(x)-R}{x-\frac{1}{2}}}\)
tytaj już łatwo bedzie schematem hornera
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
dla wielomianu W(x) znajdz taki wielomian...
wystarczy podzielić wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ x-\frac{1}{2}}\) i otrzymasz wszystko
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
dla wielomianu W(x) znajdz taki wielomian...
schemat Hornera:
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|c|} &2&-11&9&-10&14 \\ \hline \frac{1}{2}&2&-10&4&-8&10 \end{array} \\
2x^{4}-11x^{3}+9x^{2}-10x+14 = (x-\tfrac{1}{2}) (2x^3-10x^2+4x-8) + 10}\)
\(\displaystyle{ \begin{array}{c|c|c|c|c|c|} &2&-11&9&-10&14 \\ \hline \frac{1}{2}&2&-10&4&-8&10 \end{array} \\
2x^{4}-11x^{3}+9x^{2}-10x+14 = (x-\tfrac{1}{2}) (2x^3-10x^2+4x-8) + 10}\)