Rozłóż wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
crew1988
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 18 mar 2008, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chocianów

Rozłóż wielomian

Post autor: crew1988 »

Rozłóż wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{4} - 7x^{ 2} + 12}\) na czynniki liniowe. Podaj niewymierne pierwiastki wielomianu. Za pomoc serdecznie z góry dziękuje.

Zapoznaj się z instrukcją LATEX-a,
Piotrek89
Ostatnio zmieniony 18 mar 2008, o 22:23 przez crew1988, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Rozłóż wielomian

Post autor: Piotrek89 »

wskazówka:

\(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-4x^{2}-3x^{2}+12}\)

Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

Rozłóż wielomian

Post autor: przemk20 »


\(\displaystyle{ x^4 - 7x^2+12= (x^2-4)(x^2-3) = (x-2)(x+2)(x-\sqrt{3})(x+\sqrt{3})}\)
ODPOWIEDZ