1. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = ( x^{2} - 3x + 1 )^{2005}}\) przez wielomian \(\displaystyle{ P(x) = x^{2} - 4x + 3}\) .
2. Reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ x^{3} + px^{2} - x +q}\) przez trójmian \(\displaystyle{ (x+2)^{2}}\) wynosi \(\displaystyle{ x-1}\) . Wyznacz pierwiastki tego wielomianu.
wyznacz resztę z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
wyznacz resztę z dzielenia
\(\displaystyle{ W(x)=P(x) Q(x)+ax+b \\
\begin{cases} W(3)=...=3a+b \\ W(1)=...=a+b \end{cases}}\)
tamto analogicznie
\begin{cases} W(3)=...=3a+b \\ W(1)=...=a+b \end{cases}}\)
tamto analogicznie
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
wyznacz resztę z dzielenia
może poprostu
\(\displaystyle{ W(x)=(x+2)^{2}(x+b)+x-1}\)
wymnarzasz i powównujesz współczynniki
\(\displaystyle{ W(x)=(x+2)^{2}(x+b)+x-1}\)
wymnarzasz i powównujesz współczynniki