Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ |x ^{3} + x +1 | = 1}\)
równanie z wartością bezwzgledną 6.24
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
równanie z wartością bezwzgledną 6.24
Skorzystaj z definicji \(\displaystyle{ |x|=0 x=0 -x=0}\). Czyli:
\(\displaystyle{ x^3+x+1=1 \ \ x^3+x+1=-1}\)
dalej już prosto
\(\displaystyle{ x^3+x+1=1 \ \ x^3+x+1=-1}\)
dalej już prosto