Nie wykonując dzielenia, wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) jesli
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{5} + 2x ^{4} + 3x+1}\) i \(\displaystyle{ P(x)=(x+2)(x-1)}\)
obliczarnie rezty omijając dzielenie 6.13
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
obliczarnie rezty omijając dzielenie 6.13
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-2)=0 \\ W(1)=0 \end{cases}}\)
wyliczasz i masz, gdzie \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\)
wyliczasz i masz, gdzie \(\displaystyle{ R(x)=ax+b}\)
Ostatnio zmieniony 18 mar 2008, o 20:16 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
obliczarnie rezty omijając dzielenie 6.13
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x+2) Q(x)+ax+b \\
W(1)=....=a+b \\
W(-2)=.....=-2a+b}\)
dopiero układ
W(1)=....=a+b \\
W(-2)=.....=-2a+b}\)
dopiero układ
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
obliczarnie rezty omijając dzielenie 6.13
niestety nie wychodzi... Z tyłu ksiązki mam końcowy wynik i wynosi on: 4x+3
- gosia_gosia
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 9 lut 2008, o 00:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olesno
- Pomógł: 15 razy
obliczarnie rezty omijając dzielenie 6.13
\(\displaystyle{ W(x)=P(x) Q(x)+R(x) \quad R(x)=ax+b}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=ax+b \quad W(1)=ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}(-2)^{5} +2 (-2)^{4} +3 (-2)+1=-2a+b \\1+2+3+1=a+b\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a=4 \quad b=3}\)
\(\displaystyle{ reszta=4x+3}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=ax+b \quad W(1)=ax+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}(-2)^{5} +2 (-2)^{4} +3 (-2)+1=-2a+b \\1+2+3+1=a+b\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ a=4 \quad b=3}\)
\(\displaystyle{ reszta=4x+3}\)