Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ mx ^{3} - (2m+1)x ^{2} + (2-3m)x = 0}\) ma rozwiązania, których suma jest dodatnia?
Jakby było dla tego zadania z warunkiem: ma co najmniej jedno rozwiązanie dodatnie?
rownanie z parametrem 290
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 28 razy
rownanie z parametrem 290
\(\displaystyle{ mx ^{3} - (2m+1)x ^{2} + (2-3m)x = 0}\)
Wyciagamy X przed nawias:
\(\displaystyle{ x([mx^{2} - (2m+1)x + 2 - 3m ] = 0}\)
wiec masz jeden pierwiastek x = 0 .
i teraz rozpatrujesz
\(\displaystyle{ mx^{2} - (2m+1)x + 2 - 3m = 0}\)
Wiec aby suma byla dodatnia to rozpatrujesz przypadki;
\(\displaystyle{ delta \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ x1*x2>0}\)
\(\displaystyle{ x1+x2>0}\)
i jeszcze
\(\displaystyle{ delta>0}\)
\(\displaystyle{ x1*x20}\)
I zobacz jeszcze co sie stanie kiedy m = 0 .
\(\displaystyle{ -x ^{2} + 2x = 0}\)
\(\displaystyle{ x(-x +2) = 0 \Leftrightarrow x=0 , x=2}\)
Czyli wychodzi ze dla m=0 suma roziwazan tez jest dodatnia.
jakby mialo miec conajmniej jedno dodatnie rozwiazanie to rozpatrujemy =
delta=>0 , x1 *x2 >0 x1+x2>0 (dwa dodatnie rozwiazania, lub jedno to samo gdy delta=0)
delta>0 x1*x2
Wyciagamy X przed nawias:
\(\displaystyle{ x([mx^{2} - (2m+1)x + 2 - 3m ] = 0}\)
wiec masz jeden pierwiastek x = 0 .
i teraz rozpatrujesz
\(\displaystyle{ mx^{2} - (2m+1)x + 2 - 3m = 0}\)
Wiec aby suma byla dodatnia to rozpatrujesz przypadki;
\(\displaystyle{ delta \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ x1*x2>0}\)
\(\displaystyle{ x1+x2>0}\)
i jeszcze
\(\displaystyle{ delta>0}\)
\(\displaystyle{ x1*x20}\)
I zobacz jeszcze co sie stanie kiedy m = 0 .
\(\displaystyle{ -x ^{2} + 2x = 0}\)
\(\displaystyle{ x(-x +2) = 0 \Leftrightarrow x=0 , x=2}\)
Czyli wychodzi ze dla m=0 suma roziwazan tez jest dodatnia.
jakby mialo miec conajmniej jedno dodatnie rozwiazanie to rozpatrujemy =
delta=>0 , x1 *x2 >0 x1+x2>0 (dwa dodatnie rozwiazania, lub jedno to samo gdy delta=0)
delta>0 x1*x2
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
rownanie z parametrem 290
założenia dla równania kwadratowego sa ok, ale dla m=0 jest:
\(\displaystyle{ -x+2=0 \\
x=2}\)
faktem jest, że pasuje, ale obliczenia nie pasują:P
(zakładam, żemcsQueeb, dobrze przekształcił )
\(\displaystyle{ -x+2=0 \\
x=2}\)
faktem jest, że pasuje, ale obliczenia nie pasują:P
(zakładam, żemcsQueeb, dobrze przekształcił )