Rozwiąż równanie wiedząc, że liczba a jest jednym z jego rozwiązań
\(\displaystyle{ x ^{3}+7x ^{2} - 14x - 120, a=4}\)
a jako jedno z rozwiązan równiani
-
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 119 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 mar 2008, o 12:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
a jako jedno z rozwiązan równiani
podzielic ten wielomian przez (x-4)
\(\displaystyle{ W(x) =(x^{2} +11x+30)(x-4)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 1}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = -6 \ x_{2} =-5}\)
oraz x = 4
\(\displaystyle{ W(x) =(x^{2} +11x+30)(x-4)}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 1}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = -6 \ x_{2} =-5}\)
oraz x = 4