Czy moglbymi ktos wytlumaczyc jak sie dzieli wielomian przez wielomian. Wezmy np ten przyklad:
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-12x^2-42}\) i podzielmy go przez \(\displaystyle{ P(x)=x-3}\)
Wiem ze ma wyjsc \(\displaystyle{ V(x)=x^2-9x-27\(\displaystyle{
Umiem pomnozyc P(x) przez V(x) i wiem ze wyjdzie wtedy W(x) ale nie mam pojecia jak zabrac sie do tego od drugiej strony czyli je dizelic.}\)}\)
Dzielenie wielomianów
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Dzielenie wielomianów
\(\displaystyle{ \begin{array}{lll}
( x^3 - 12x^2 - 42) : (x-3) = x^2 - 9x -27 \\
\underline{-x^3 + 3x^2} & & \\
\qquad -9x^2 -42 & & \\
\qquad \ \ \underline{9x^2 - 27x} & &\\
\qquad \qquad \qquad -27x-42 & & \\
\qquad \qquad \qquad \quad \underline{27x-81} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad R = 120 & & \\
\end{array}}\)
( x^3 - 12x^2 - 42) : (x-3) = x^2 - 9x -27 \\
\underline{-x^3 + 3x^2} & & \\
\qquad -9x^2 -42 & & \\
\qquad \ \ \underline{9x^2 - 27x} & &\\
\qquad \qquad \qquad -27x-42 & & \\
\qquad \qquad \qquad \quad \underline{27x-81} & & \\
\qquad \qquad \qquad \qquad R = 120 & & \\
\end{array}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Dzielenie wielomianów
polecam zapoznanie się ze schematem Hornera, jeśeli dzielimy przez wielomiany postaci \(\displaystyle{ ax+b \ \ \ a 0}\)ułatwia nam to o wiele bardziej całe dzielenie, w pozystałych przypadkach pisemnie w sposób jaki przedstawił RyHoO16,