wartości funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

wartości funkcji

Post autor: mat1989 »

Udowodnij, że funkcja \(\displaystyle{ f(x)x^2+\frac{2}{x}}\), przyjmuje dla dodatnich argumentów wartości nie mniejsze od 3.
Kombinowałbym tu z pochodną, ale, że jako to nowa matura więc pewnie da się jakoś prościej rozwiązać?
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

wartości funkcji

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0^+}f(x)=\infty}\)
dla argunemtów z przedziału \(\displaystyle{ (0,1)}\) funkcja jest majejąca, \(\displaystyle{ f(1)=3}\) czyli na ty przedziale wartości sa napewno większe od 3, dla argumentów z przedizału \(\displaystyle{ (1,\infty)}\) funkcja jest rosnąca, czyli równiez wartości dą większe od 3
borysfan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 3 lis 2007, o 12:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 9 razy

wartości funkcji

Post autor: borysfan »

według mnie wystarczy zrobic cos takiego:
\(\displaystyle{ f(x)=x^2+\frac{2}{x}}\)
\(\displaystyle{ x^2+\frac{2}{x} \geqslant 3}\)
okreslamy dziedzine:)
\(\displaystyle{ \frac{x^3-3x+2}{x} \geqslant 0 /x^2}\)
\(\displaystyle{ x(x^3-3x+2) \geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ x(x-1)(x-1)(x+2) \geqslant 0}\)
robimy wykres i wychodzi cos takiego:
\(\displaystyle{ x \in (-\infty;-2> \vee (0;+\infty)}\)

czyli dla x>0 funkcja jest zawsze wieksza badz rowna 3 c.k.d
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

wartości funkcji

Post autor: natkoza »

jasne, ze wystarczy, ale o tym to ja nie pomyślałam
ODPOWIEDZ