miejsca zerowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

miejsca zerowe

Post autor: dwdmp »

Wyznacz miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ f(x)= (x+1) ^{3}-5(x +1)-2}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

miejsca zerowe

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ f(x)=x^3+3x^2+3x+1-5x-5-2=x^3+3x^2-2x-6}\)
pierwszego miejsca zerowego szukamy wśród dzielników -6, okazuje się, ze miejscem zerowym jest \(\displaystyle{ x=-3}\).
wykonujemy dzielenie przez \(\displaystyle{ x+3}\) i wówczas nasza funkcja będzie iloczynem\(\displaystyle{ (x+3)g(x)}\)
gdzie \(\displaystyle{ g(x)}\) jest funkcją kwadratową, dla której już łatwo policzysz miejsca zerowe
Ostatnio zmieniony 17 mar 2008, o 20:09 przez natkoza, łącznie zmieniany 2 razy.
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

miejsca zerowe

Post autor: dwdmp »

powinno byc "-6"
ODPOWIEDZ