288. Dla jakiego m wielomian ma pierw. trzykrotny?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z całki tego świata
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 44 razy

288. Dla jakiego m wielomian ma pierw. trzykrotny?

Post autor: Konikov »

288.
  • Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x ^{4} -2x ^{3} -6x ^{2} +10x+m}\) ma pierwiastek trzykrotny?
Odp:
\(\displaystyle{ m=-4}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

288. Dla jakiego m wielomian ma pierw. trzykrotny?

Post autor: natkoza »

z użyciem pochodnej
\(\displaystyle{ W'(x)=0 x=-\frac{5}{4}\vee x=1}\)
\(\displaystyle{ W''(x)=0 x=-\frac{1}{2}\vee x=1}\)
skoro \(\displaystyle{ x=1}\) jest pierwiastkiem \(\displaystyle{ W''(x)}\) oraz \(\displaystyle{ W'(x)}\) to znaczy, że jest on pierwiastkiem dwukrotnym pochodnej, a zatem pierwiastkiem trzykrotnym badanej funkcji, zate
\(\displaystyle{ W(1)=m+4\\
m+4=0\Leftrightarrow m=-4}\)

bez uzycia pochodnej:
\(\displaystyle{ 2x^4-2x^3-6x^2+10x+=0\\
2x^3(x-1)-(6x^2-10x-m)=0}\)

aby była szansa na pierwiastek wieloktotny to \(\displaystyle{ x=1}\) musi być pierwiastkiem równania kwadratowego w drugim nawiasie (bo wtedy można to wyciagnąć przed nawias i "bawic sie dalej" ).
Zatem oznaczmy tą funkcje przez \(\displaystyle{ g(x)}\)
Wówczas
\(\displaystyle{ g(1)=6-10-m=-4-m\\
-4-m=0 -m=4 m=-4}\)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2008, o 17:09 przez natkoza, łącznie zmieniany 1 raz.
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

288. Dla jakiego m wielomian ma pierw. trzykrotny?

Post autor: robert9000 »

bez użycia pochodnej:

\(\displaystyle{ W(x)=(x+a)^{3}(cx+d) \ \ \ \ \ c=2}\)bo współczynnik przy najwyższej potedze wynosi 2, czyli mamy:

\(\displaystyle{ W(x)=(x+a)^{3}(2x+d)}\)
wymnażasz i porównujesz współczynniki przy odpowiednich potegach

po rozwiązaniu, sprawdz, czy to nie bedzie przez przypadek pierwiastek 4 krotny, jezeli pierwiastek jest 4 krotny to nie jest on 3 krotny
ODPOWIEDZ