3 pierwiastki równania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

3 pierwiastki równania

Post autor: rObO87 »

przegladając pewien wzór w odpowiedziach znalazłem taką odp:
aby równanie miało 3 pierwoastki to:

delta>0
x1+x2>0
X1*X2=0

lub musi miec 2 rozwiazania gdzie jedno jest dodatnie a 2 = 0

skąd to sie bierze?
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

3 pierwiastki równania

Post autor: liu »

1) jak mozna przegladac WZOR?
2) moglbys chociaz napisac tresc zadania? Nie jestesmy jakas banda wrozek z klozetu ktora swymi szklanymi kulami looknie do tej ksiazki i dowie sie o co chodzi:))
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

3 pierwiastki równania

Post autor: rObO87 »

dla jakich wartości parametru M równanie ma 3 rózne rozwiązania rzeczywiste:
\(\displaystyle{ (m+1)x^{3} -2x^{2}+(m-1)x=0}\)
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

3 pierwiastki równania

Post autor: Tomasz Rużycki »

Wyłącz x przed nawias, zauważ, że x=0 jest zawsze pierwiastkiem, dalej już tylko zajmij się trójmianem w nawiasie:)


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
rObO87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 588
Rejestracja: 16 sty 2005, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 4 razy

3 pierwiastki równania

Post autor: rObO87 »

faktycznie nie zauważyłem
ODPOWIEDZ