Podany wielomian przedstawić w postaci liczb rzeczywitych:
a) \(\displaystyle{ W(x) = x^{4} + 64}\)
b) \(\displaystyle{ W(x) = x^{4} - 64}\)
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Przedstawienie wielomianu w postaci liczb rzeczywistych
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Przedstawienie wielomianu w postaci liczb rzeczywistych
b)
\(\displaystyle{ x^4-64=(x^2+8)(x^2-8)=(x^2+8)(x+\sqrt{8})(x-\sqrt{8})}\)
[ Dodano: 14 Marca 2008, 23:55 ]
a)
\(\displaystyle{ (x^2+ax+b)(x^2-ax+b)=x^4+(2b-a^2)x^2+b^2}\)
\(\displaystyle{ x^4+64\equiv x^4+(2b-a^2)x^2+b^2 \\
\begin{cases} 2b-a^2=0 \\ b^2=64 \end{cases} \\
\begin{cases} b=8 \\ a=-4 a=4 \end{cases} \\
x^4+64=(x^2+4x+8)(x^2-4x+8)}\)
\(\displaystyle{ x^4-64=(x^2+8)(x^2-8)=(x^2+8)(x+\sqrt{8})(x-\sqrt{8})}\)
[ Dodano: 14 Marca 2008, 23:55 ]
a)
\(\displaystyle{ (x^2+ax+b)(x^2-ax+b)=x^4+(2b-a^2)x^2+b^2}\)
\(\displaystyle{ x^4+64\equiv x^4+(2b-a^2)x^2+b^2 \\
\begin{cases} 2b-a^2=0 \\ b^2=64 \end{cases} \\
\begin{cases} b=8 \\ a=-4 a=4 \end{cases} \\
x^4+64=(x^2+4x+8)(x^2-4x+8)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
Przedstawienie wielomianu w postaci liczb rzeczywistych
a) Jak ktoś lubi pamiętać wzory, to można skorzystać z tożsamości Sophie Germain:
\(\displaystyle{ x^4+4y^4=(x^2+2y^2+2xy)(x^2+2y^2-2xy)}\)
Tu \(\displaystyle{ y=2}\). Wynik jest oczywiście identyczny z wynikiem Szemka.
\(\displaystyle{ x^4+4y^4=(x^2+2y^2+2xy)(x^2+2y^2-2xy)}\)
Tu \(\displaystyle{ y=2}\). Wynik jest oczywiście identyczny z wynikiem Szemka.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 14 mar 2008, o 23:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
Przedstawienie wielomianu w postaci liczb rzeczywistych
Dziękuję Wam za pomoc. Mam teraz zadanie z tymi samym wielomianam, z tym że muszę go przedstawić w postaci nierozkładalnych pierwiastków zespolonych. Będę bardzo wdzięczny za rozwiązanie krok po kroku
Podany wielomian przedstawić w postaci nierozkładalnych pierwiastków zespolonych:
\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} + 64}\)
Podany wielomian przedstawić w postaci nierozkładalnych pierwiastków zespolonych:
\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} + 64}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Przedstawienie wielomianu w postaci liczb rzeczywistych
No to jedziemy tak:
\(\displaystyle{ x^4+64=0\\
x^4=-64\\
x^4=64(\cos \pi+i\sin \pi)\\
x_k=\sqrt[4]{64}\left( \cos \frac{\pi +2k\pi}{4}+i\sin \frac{\pi+2k\pi}{4}\right)=
\sqrt[4]{16\cdot 4}\left( \cos \frac{\pi +2k\pi}{4}+i\sin \frac{\pi+2k\pi}{4}\right)=
2\sqrt[4]{4}\left( \cos \frac{\pi +2k\pi}{4}+i\sin \frac{\pi+2k\pi}{4}\right)
\ \ k\in\{0,1,2,3\}\\
x_0=2\sqrt[4]{4}\left( \cos \frac{\pi}{4}+i\sin \frac{\pi}{4}\right)=...}\)
I tak dalej az policzyz wszystkie 4. Pozniej tyko iloczyn POZDRO
\(\displaystyle{ x^4+64=0\\
x^4=-64\\
x^4=64(\cos \pi+i\sin \pi)\\
x_k=\sqrt[4]{64}\left( \cos \frac{\pi +2k\pi}{4}+i\sin \frac{\pi+2k\pi}{4}\right)=
\sqrt[4]{16\cdot 4}\left( \cos \frac{\pi +2k\pi}{4}+i\sin \frac{\pi+2k\pi}{4}\right)=
2\sqrt[4]{4}\left( \cos \frac{\pi +2k\pi}{4}+i\sin \frac{\pi+2k\pi}{4}\right)
\ \ k\in\{0,1,2,3\}\\
x_0=2\sqrt[4]{4}\left( \cos \frac{\pi}{4}+i\sin \frac{\pi}{4}\right)=...}\)
I tak dalej az policzyz wszystkie 4. Pozniej tyko iloczyn POZDRO
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Przedstawienie wielomianu w postaci liczb rzeczywistych
\(\displaystyle{ x^4+64=(x^2+4x+8)(x^2-4x+8)\\ \\
x^2+4x+8=0\\
\Delta=-16\\
\sqrt{\Delta}=4i\\
x_1=\frac{-4-4i}{2}=-2-2i\\
x_2=-2+2i\\
\\ \\
x^2-4x+8=0\\
\Delta=-16\\
\sqrt{\Delta}=4i\\
x_3=2-2i\\
x_4=2+2i\\
\\ \\
x^4+64=(x+2+2i)(x+2-2i)(x-2+2i)(x-2-2i)}\)
x^2+4x+8=0\\
\Delta=-16\\
\sqrt{\Delta}=4i\\
x_1=\frac{-4-4i}{2}=-2-2i\\
x_2=-2+2i\\
\\ \\
x^2-4x+8=0\\
\Delta=-16\\
\sqrt{\Delta}=4i\\
x_3=2-2i\\
x_4=2+2i\\
\\ \\
x^4+64=(x+2+2i)(x+2-2i)(x-2+2i)(x-2-2i)}\)