udowodnic podzielnosc
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
udowodnic podzielnosc
wykaz ze wielomian \(\displaystyle{ W(x) = (x-2)^{2m} + (x-1)^{m} - 1}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x) x^{2} -3x +2}\) dla kazdego \(\displaystyle{ m N_+}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
udowodnic podzielnosc
\(\displaystyle{ P(x)=(x-1)(x-2)}\)
więc jest podzielne, kiedy:
\(\displaystyle{ W(1)=0 W(2)=0 \\
w(2)=(2-2)^{2m}+(2-1)^{m}-1=0+1-1=0 \\
w(1)=(-1)^{2m}+0-1=1-1=0}\)
więc pasuje, wiec podzielność wykazana
więc jest podzielne, kiedy:
\(\displaystyle{ W(1)=0 W(2)=0 \\
w(2)=(2-2)^{2m}+(2-1)^{m}-1=0+1-1=0 \\
w(1)=(-1)^{2m}+0-1=1-1=0}\)
więc pasuje, wiec podzielność wykazana