Rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
marek6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 5 lut 2007, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki / Poznań /Białystok
Podziękował: 6 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: marek6 »

Mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać te równacie:

\(\displaystyle{ x^{3} + 2x = 3x^{2}}\)

bo mi nie wychodzi.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: soku11 »

\(\displaystyle{ x^3-3x^2+2x=0\\
x(x^2-3x+2)=0\\
\Delta=1\\
x(x-1)(x-2)=0\\
x_1=0\ \ x_2=1\ \ x_3=2}\)


POZDRO
Awatar użytkownika
marek6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 5 lut 2007, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki / Poznań /Białystok
Podziękował: 6 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: marek6 »

wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ