Wielomian 3 stopnia, czy jest podzielny... współczynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wielomian 3 stopnia, czy jest podzielny... współczynniki
Witam: Na rysunku przedstawiony jest wykres pewnego wielomianu W stopnia trzeciego (i jest rysunek, z którego można odczytać punkty (0;0),(1;0),(2;4) )
a) Czy wielomian W jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^{2}-x}\)? Odpowiedź uzasadnij.
b) Napisz wzór wielomianu W i wyznacz jego współczynniki.
a) Czy wielomian W jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^{2}-x}\)? Odpowiedź uzasadnij.
b) Napisz wzór wielomianu W i wyznacz jego współczynniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wielomian 3 stopnia, czy jest podzielny... współczynniki
no dobrze, ale nadal brakuje jednego równania, żeby wszystkie współczynniki obliczyć... chyba
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Wielomian 3 stopnia, czy jest podzielny... współczynniki
kamelion, jeszcze jakiś jeden punkt przydałby się albo informacja, że współczynnik przy \(\displaystyle{ x^3}\) ma jakąś wartość
obrazka na razie i tak nie wstawisz...
obrazka na razie i tak nie wstawisz...
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wielomian 3 stopnia, czy jest podzielny... współczynniki
właśnie, chyba zadanie jest niedopracowane, chociaż to z nowego opracowania próbnych arkuszy maturalnych 2008
w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 2x ^{3}-4x ^{2}+2x}\) ale z wykresu nie można nic już odczytać
w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 2x ^{3}-4x ^{2}+2x}\) ale z wykresu nie można nic już odczytać
-
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 7 mar 2008, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 18 razy
Wielomian 3 stopnia, czy jest podzielny... współczynniki
Robiłem to zadanie, jest poprawne. z wykresu odczytujesz, ze x=1 jest pierwiastkiem podwójnym tego wielomianu a x=0 pierwiastkiem pojedyńczym. Wielomian W(x) można zapisać zatem jako \(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)^{2}x}\). Podstawiasz punkt i masz wzór.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wielomian 3 stopnia, czy jest podzielny... współczynniki
no tak, ewidentnie o to chodzi, nie zorientowałem się po wykresie, a i nie mogłem go zamieścić
dzięki Enzo89
zadanie zakończone
dzięki Enzo89
zadanie zakończone