jedyne rozwiązanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

jedyne rozwiązanie

Post autor: mat1989 »

Wyznacz wszytkie wartośći m, dla których jedynym rozwiązaniem rzeczywistym równania \(\displaystyle{ x^3+m^3x^2-m^2x-1=0}\) jest liczba 1.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

jedyne rozwiązanie

Post autor: scyth »

wtedy: \(\displaystyle{ x^3+m^3x^2-m^2x-1=(x-1)(ax^2+bx+c) \ \ b^2-4ac \ m=1}\).
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

jedyne rozwiązanie

Post autor: mat1989 »

a jakby to zrobić tak, że podstawiamy za x, 1. policzyć z tego m które właśnie wyjdzie Tyle ile w Twoim przypadku, podstawić spowrotem do równania i sprawdzić jakie pierwiastki wychodzą?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

jedyne rozwiązanie

Post autor: scyth »

na jedno wychodzi - w zasadzie nawet tak szybciej
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

jedyne rozwiązanie

Post autor: mat1989 »

no to w takim razie dla m=1 mamy jeszcze rozwiazanie -1.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

jedyne rozwiązanie

Post autor: scyth »

a zatem szuakne \(\displaystyle{ m=0}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

jedyne rozwiązanie

Post autor: mat1989 »

bo myślałem jeszcze rozpisać wzór \(\displaystyle{ (x-1)^3}\) i porównać ze sobą współczynniki, ale to chyba zły pomysł jest... bo pierwiastek nie koniecznie musi być potrójny.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

jedyne rozwiązanie

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ x^{3}+m ^{3}x^{2}-m^{2}x-1=x^{3}-1+m^{3}x^{2}-m^{2}x=
(x-1)(x^{2}+x+1)+(x-1)m^{2}x =(x-1)(x^{2}+(m^{2}+1)x+1),
Wyznaczyć z tego deltę,która ma być ujemna i znależć takie m ,że W(x) będzie miało pierwiastek potrójny}\)


[ Dodano: 14 Marca 2008, 08:44 ]
Nauka: W lateksie się nie pisze komentarzy,
To zaszyfrowane:
wyznaczamy deltę i ją analizujemy, a następnie szukamy takiego m,że
W(x) będzie miało pierwiastek x+1 potrójny
ODPOWIEDZ