Liczba rozwiązań

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szablewskil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kruszyny
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 21 razy

Liczba rozwiązań

Post autor: szablewskil »

Podaj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od parametru m:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-1)^{3}=y-x^{2} \\ y=m \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 13 mar 2008, o 17:44 przez szablewskil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Liczba rozwiązań

Post autor: mol_ksiazkowy »

eh.. chyba czeka cie badanie funckcji \(\displaystyle{ y=\frac{(x-1)^3}{x^2}}\)
szablewskil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kruszyny
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 21 razy

Liczba rozwiązań

Post autor: szablewskil »

W pierwszej wersji zadania był bład, mógłby teraz ktoś spróbować je zrobić? ;p
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Liczba rozwiązań

Post autor: mol_ksiazkowy »

no to...\(\displaystyle{ y=x^2+ (x-1)^3}\)
mcsQueeb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 21 sty 2008, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pomorze
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 28 razy

Liczba rozwiązań

Post autor: mcsQueeb »

Hmm ja to doprowadzilem do wielomianu ze w(x) = m
I pozniej z pochodnej wychodzi ,że funkcja jest rosnaca i ma zawsze jedno miejsce zerowe. Czyli dla m E R bedzie mial zawsze 1 rozwiazanie. Ale nie jestem do konca pewien. Niech jakis porzadny matematyk to potwierdzi.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Liczba rozwiązań

Post autor: »

Nie wiem czy wolno mi potwierdzać, bo nie wiem czy się zaliczam ;) - ale zgadza się, funkcja wielomianowa podana przez mola jest stale rosnąca i przyjmuje wszystkie wartości rzeczywiste, zatem dla dowolnego ema istnieje dokładnie jedno rozwiązanie. Podejrzewam jednak, że coś może być nie tak z treścią zadania, bo w obecnej postaci \(\displaystyle{ y}\) do niczego nie służy, a i rozwiązanie jest zbyt banalne.

Q.
szablewskil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kruszyny
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 21 razy

Liczba rozwiązań

Post autor: szablewskil »

mógłby ktoś dokładnie rozpisać czemu jest zawsze dokładnie jedno rozwiązanie?
ODPOWIEDZ