wyznacz wartość parametru m

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
maciek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 lis 2007, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: internet
Podziękował: 1 raz

wyznacz wartość parametru m

Post autor: maciek1 »

Witam mógłby mi ktoś pomoc rozwiązać to zadanie:

Wyznacz wartośc parametru m dla których reszta z dzielenia wielomianu w przez wielomian q jest równa r.

\(\displaystyle{ w(x) = x ^3 + 2x ^2 + mx - 8}\)
\(\displaystyle{ q(x)= x-2}\)
\(\displaystyle{ r=14}\)

z góry dzieki za pomoc
Awatar użytkownika
White G
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 8 mar 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

wyznacz wartość parametru m

Post autor: White G »

\(\displaystyle{ W(2)=14 \\
8+8+2m-8=14 \\
2m=6 \\
m=3}\)
ODPOWIEDZ