\(\displaystyle{ W(x) = x^{4} - 2x^{3} + 2x ^{2} - 6x + 9}\)
Mam wykazać, że ten wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych.
Czyli \(\displaystyle{ W(x) > 0}\)? I mam go rozłożyć na czynniki żeby to sprawdzić? Tylko nie potrafie :/
Wykaż, że wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wykaż, że wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych
jak nie ma to nie rozłożysz
spróbuj z taką wskazówką:
\(\displaystyle{ W(x)=(x^4-2x^3+x^2) + (x^2-6x+9)}\)
dwa składniki - jaki z tego wniosek?
spróbuj z taką wskazówką:
\(\displaystyle{ W(x)=(x^4-2x^3+x^2) + (x^2-6x+9)}\)
dwa składniki - jaki z tego wniosek?
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Wykaż, że wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych
\(\displaystyle{ x^{4}-2x^{3}+x^{2}+(x-3)^{2}=x^{2}(x^{2}-2x+1) + (x-3)^{2}=x^{2}(x-1)^{2}+(x-3)^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 375
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Polski
- Podziękował: 245 razy
- Pomógł: 2 razy
Wykaż, że wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych
że liczba zawsze będzie większa od 0?scyth pisze: \(\displaystyle{ W(x)=(x^4-2x^3+x^2) + (x^2-6x+9)}\)
dwa składniki - jaki z tego wniosek?
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wykaż, że wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych
skoro Piotrek89 podał już pełny rozkład:
zwróć uwagę na to, że pierwszy składnik jest dodatni poza punktami \(\displaystyle{ x=0, x=1}\) a drugi dodatni poza \(\displaystyle{ x=3}\) - a więc w sumie są dodatnie dla każdego \(\displaystyle{ x \mathbb{R}}\).
zwróć uwagę na to, że pierwszy składnik jest dodatni poza punktami \(\displaystyle{ x=0, x=1}\) a drugi dodatni poza \(\displaystyle{ x=3}\) - a więc w sumie są dodatnie dla każdego \(\displaystyle{ x \mathbb{R}}\).