miejsca zerowe oraz nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

miejsca zerowe oraz nierówność

Post autor: kujdak »

\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+x^{2}-5x+3}\)
a) Oblicz miejsce zerowe tego wielomianu
b) Rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x)>(x-1)^{2}}\)

hmm niby proste ale nie mogę tego rozłożyć ;/
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

miejsca zerowe oraz nierówność

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ W(1)=0}\)
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

miejsca zerowe oraz nierówność

Post autor: kujdak »

no tak, jeszcze pasuje do \(\displaystyle{ W(-3)=0}\)

ale mam sobie tak strzelać i sprawdzać ?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

miejsca zerowe oraz nierówność

Post autor: Szemek »

A to tak trudno rozłożyć dalej jeśli masz już wielomian stopnia drugiego
Główna idea to szukanie wymiernych pierwiastków, żeby rożłożyć na wielomian niższego stopnia.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

miejsca zerowe oraz nierówność

Post autor: kujdak »

no prawda, ciężko coś dziś idzie ;]
ODPOWIEDZ