grupowanie wyrazów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Bartosz89M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 23 lut 2008, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 119 razy

grupowanie wyrazów

Post autor: Bartosz89M »

\(\displaystyle{ w(x)= 2x ^{4} + x ^{3} + 4x ^{2} + x + 2}\)
Eriol Velcrow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 26 lut 2007, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

grupowanie wyrazów

Post autor: Eriol Velcrow »

\(\displaystyle{ W(x)=2x^4+x^3+2x^2+2x^2+x+2=x^2(2x^2+x+2)+2x^2+x+2=(x^2+1)(2x^2+x+2)}\)
ODPOWIEDZ