udowodnij ze rownanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
virusssss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sqq
Podziękował: 5 razy

udowodnij ze rownanie

Post autor: virusssss »

uzasadnij ze rownoanie \(\displaystyle{ x ^{3}+3x-2=0}\) ma w przedziale \(\displaystyle{ \langle0,1\rangle}\) dokładnie jeden pierwiastek
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

udowodnij ze rownanie

Post autor: escargot »

\(\displaystyle{ f'(x)=3(x^{2}+1)}\) , funkcja jest ciagła i rosnaca w całej dziedzinie

\(\displaystyle{ f(0)=-2}\)
\(\displaystyle{ f(1)=2}\) stąd, jedyny pierwiastek tego równania znajduje sie w przedziale \(\displaystyle{ }\)
ODPOWIEDZ