ProsZe o pomoc..
Zad 1. Znajdz liczby spełniajace równanie:
a) \(\displaystyle{ {(x - 3)(2x + 5)(4 - 3x)}^{2} = 0}\)
b) \(\displaystyle{ (x + 5)(x^{2} + x - 20)(x^{2} - 5) = 0}\)
c) \(\displaystyle{ (2x^{2} + 9x + 9)(9x^{2} + 1) = 1}\)
Zad 2. Rozwiaz równania:
a) \(\displaystyle{ -5x^{4} + 3x^{3} + 14x^{2} = 0}\)
b) \(\displaystyle{ 4x^{4} - 5x^{2} + 1 = 0}\)
Zad z wielomianów
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Zad z wielomianów
zad 1
jest możliwość, że któryś z nawiasów jest równy 0, tylko wtedy iloczyn jest równy 0, więc w pierwszym:
\(\displaystyle{ x-3=0 2x+5=0 4-3x=0}\)
rozwiązanie pzostawiam Tobie
b)\(\displaystyle{ x^{2}+x-20=(x+5)(x-4)}\)
w c chyba powinno być =0??
zad 2
a)\(\displaystyle{ -x^{2}(5x^{2}-3x-7)}\) teraz w równaniu kwadratowym liczysz delte i juz
b)
\(\displaystyle{ 4x^{4}-4x^{2}-x^{2}+1=4x^{2}(x^{2}-1)-(x^{2}-1)=(x^{2}-1)(4x^{2}-1)=(x^{2}-1)(2x-1)(2x+1)}\)
i analogicznie jak wyżej
jest możliwość, że któryś z nawiasów jest równy 0, tylko wtedy iloczyn jest równy 0, więc w pierwszym:
\(\displaystyle{ x-3=0 2x+5=0 4-3x=0}\)
rozwiązanie pzostawiam Tobie
b)\(\displaystyle{ x^{2}+x-20=(x+5)(x-4)}\)
w c chyba powinno być =0??
zad 2
a)\(\displaystyle{ -x^{2}(5x^{2}-3x-7)}\) teraz w równaniu kwadratowym liczysz delte i juz
b)
\(\displaystyle{ 4x^{4}-4x^{2}-x^{2}+1=4x^{2}(x^{2}-1)-(x^{2}-1)=(x^{2}-1)(4x^{2}-1)=(x^{2}-1)(2x-1)(2x+1)}\)
i analogicznie jak wyżej
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Zad z wielomianów
więc \(\displaystyle{ 9x^{2}+1}\) zawsze jest większe od 1
więc tylko rozpatrujesz
\(\displaystyle{ 2x^{2}+9x+9 \\
\Delta=9*9-8*9=9
..=2(x+1,5)(x+3) \\
czyli \ \ x=-1,5 \ lub \ x=-3}\)
więc tylko rozpatrujesz
\(\displaystyle{ 2x^{2}+9x+9 \\
\Delta=9*9-8*9=9
..=2(x+1,5)(x+3) \\
czyli \ \ x=-1,5 \ lub \ x=-3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 3 razy