rozłóż na czynniki i podaj wszystkie pierwiastki wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+mx+6}\), wiedząc że jednym z nich jest liczba (-3)
Aż do Planimetrii zawędrowało to zadanie...
Ech...
Zwracaj uwagę, gdzie wrzucasz swój wątek.
Szemek
rozłóż na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czaplice
rozłóż na czynniki
Ostatnio zmieniony 9 mar 2008, o 20:41 przez gosiaczek0076, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozłóż na czynniki
\(\displaystyle{ W(-3)=0 \\
(-3)^3-3m+6=0 \\
-27-3m+6=0 \\
-21=3m \\
m=-7}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-7x+6}\)
teraz schemat Hornera albo pisemne dzielenie...
(-3)^3-3m+6=0 \\
-27-3m+6=0 \\
-21=3m \\
m=-7}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^3-7x+6}\)
teraz schemat Hornera albo pisemne dzielenie...
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
rozłóż na czynniki
Kod: Zaznacz cały
[tex] wyrażenie matematyczne [/tex]
\(\displaystyle{ W(-3)=0 (-3)^{3}-3m+6=0 3m=-27+6 3m=-21 m=-7}\)
czyli:
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-7x+6=x^{3}-9x+2x+6=x(x^{2}-9)+2(x+3)=x(x+3)(x-3)+2(x+3)=(x+3)(x^{2}-3x+2)=(x+3)(x^{2}-2x-x+2)=(x+3)(x(x-2)-(x-2)=(x+3)(x-2)(x-1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
rozłóż na czynniki
Albo\(\displaystyle{ x ^{3}+mx+6=(x+3)(x ^{2}+ax+b)=x ^{3}+(3+a)x ^{2}+(3a+b)x+3b.}\) Stądgosiaczek0076 pisze:rozłóż na czynniki i podaj wszystkie pierwiastki wielomianu
, wiedząc że jednym z nich jest liczba (-3)
\(\displaystyle{ b=2, \ a=-3}\) i dalej
\(\displaystyle{ x ^{2}-3x+2=x ^{2} -x-2(x-1)=(x-2)(x-1). \\ W(x)=(x+3)(x-2} (x-1)}\)
O?! Wyszło mi tyle samo, co Poprzednikowi.