wyznaczanie parametrów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
virusssss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sqq
Podziękował: 5 razy

wyznaczanie parametrów

Post autor: virusssss »

wyznacz parametry p i q dla których liczba \(\displaystyle{ x _{0}}\) jest dwukrotnym pierwiastkiem równania
\(\displaystyle{ x^{3}-2x^{2}+px+q=0 , x _{0}=1}\)
wiem, że chodzi o to, że \(\displaystyle{ w(x)}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ (x-1) ^{2}}\). co dalej?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

wyznaczanie parametrów

Post autor: scyth »

Wielomian będzie miał postać \(\displaystyle{ (x-1)^2(ax+b)}\) - powymnażaj i porównaj parametry.
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

wyznaczanie parametrów

Post autor: robert9000 »

oczywiście wartość przy \(\displaystyle{ x^{3}}\) wynosi 1, więc a=1
i pamiętaj, że b nie może być równe -1, bo x=1 byłby trzykrotnym pierwiastkiem, a wtedy nie jest już dwukrotnym
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

wyznaczanie parametrów

Post autor: scyth »

oczywiście wartość a widać, ale ponieważ dla kogoś ten sposób może być nowością, niech zrobi tak, jak należy, a potem będzie robił na skróty.
ODPOWIEDZ