Wyznaczanie reszty

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
virusssss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 24 lut 2006, o 10:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sqq
Podziękował: 5 razy

Wyznaczanie reszty

Post autor: virusssss »

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez wielomian p jeśli \(\displaystyle{ p(x)=x ^{2}-5x+6 , w(2)=0 , w(3)=9}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11414
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Wyznaczanie reszty

Post autor: mol_ksiazkowy »

wsk \(\displaystyle{ W(x)=R(x)p(x) +ax+b}\)
W(2)=2a+b= 0
W(3)=3a+b=9
etc
ODPOWIEDZ