zadanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 30 sie 2007, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
zadanie z parametrem
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których jedynym rozwiązaniem rzeczywistym równania \(\displaystyle{ x^3+m^3x^2-m^2x-1=0}\) jest liczba 1.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
zadanie z parametrem
skoro rozwiązaniem jest liczba 1, to:
\(\displaystyle{ 1^3+m^3\cdot 1^2-m^2 1 -1 = 0 \\
m^2(m-1)=0 \\
m=0 m=1}\)
stąd wybierz to m, dla którego to rozwiązanie jest jedyne.
\(\displaystyle{ 1^3+m^3\cdot 1^2-m^2 1 -1 = 0 \\
m^2(m-1)=0 \\
m=0 m=1}\)
stąd wybierz to m, dla którego to rozwiązanie jest jedyne.