Dany jest wielomian...
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: chorzow
- Podziękował: 8 razy
Dany jest wielomian...
Dany jest wielomian\(\displaystyle{ W(x)=2x ^{4}+x ^{3}-8x ^{2}-x+6}\) .
a) Oblicz reszte z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x+3)}\)
b) Sprawdz czy liczba \(\displaystyle{ -2}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu
c) Znajdz pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W}\)
Mam problem z tym zadaniem, dlatego prosze o rozwiazanie, i dlaczego tak sie je rozwiazuje. Dzieki !
a) Oblicz reszte z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W}\) przez dwumian \(\displaystyle{ (x+3)}\)
b) Sprawdz czy liczba \(\displaystyle{ -2}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu
c) Znajdz pierwiastki wielomianu \(\displaystyle{ W}\)
Mam problem z tym zadaniem, dlatego prosze o rozwiazanie, i dlaczego tak sie je rozwiazuje. Dzieki !
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 gru 2007, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 8 razy
Dany jest wielomian...
Przede wszystkim można sobie ułatwić sprawę zapisując go tak:
\(\displaystyle{ W(x) = 2x^{4} + x^{3} - 6x^{2} - 2x^{2} - x + 6 = x^{2}(2x^{2} + x - 6) - (2x^{2} + x -6) = (x^{2} - 1)(2x^{2} + x - 6) = (x - 1)(x + 1)(x - \frac{3}{2})(x + 2)}\)
Z tego masz ładnie pierwiastki. Aby sprawdzić czy \(\displaystyle{ -2}\) jest pierwiastkiem to wystarczy ją podstawić za \(\displaystyle{ x}\), wychodzi
\(\displaystyle{ W(-2) = 0}\)
Albo widać to też od razu z powyższego rozkładu na czynniki pierwsze.
A co do reszty z dzielenia, to na chwilę obecną czy szło to inaczej uzyskać niż normalnie dzieląc albo jak kolega wyżej napisał
\(\displaystyle{ W(x) = 2x^{4} + x^{3} - 6x^{2} - 2x^{2} - x + 6 = x^{2}(2x^{2} + x - 6) - (2x^{2} + x -6) = (x^{2} - 1)(2x^{2} + x - 6) = (x - 1)(x + 1)(x - \frac{3}{2})(x + 2)}\)
Z tego masz ładnie pierwiastki. Aby sprawdzić czy \(\displaystyle{ -2}\) jest pierwiastkiem to wystarczy ją podstawić za \(\displaystyle{ x}\), wychodzi
\(\displaystyle{ W(-2) = 0}\)
Albo widać to też od razu z powyższego rozkładu na czynniki pierwsze.
A co do reszty z dzielenia, to na chwilę obecną czy szło to inaczej uzyskać niż normalnie dzieląc albo jak kolega wyżej napisał
Ostatnio zmieniony 6 mar 2008, o 12:38 przez maquer, łącznie zmieniany 1 raz.
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
Dany jest wielomian...
b)
Liczysz porpostu wartość tego wielomianu dla argumentu -2: \(\displaystyle{ W(-2)=0}\) - wartość ta wynosi zero, zatem -2 jest pierwiastkiem tego wielomianu
c)
Poprostu przedstaw w postaci iloczynowej i odczytaj.
Pzdr
Liczysz porpostu wartość tego wielomianu dla argumentu -2: \(\displaystyle{ W(-2)=0}\) - wartość ta wynosi zero, zatem -2 jest pierwiastkiem tego wielomianu
c)
Poprostu przedstaw w postaci iloczynowej i odczytaj.
Pzdr
Ostatnio zmieniony 6 mar 2008, o 12:39 przez enigm32, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: chorzow
- Podziękował: 8 razy
Dany jest wielomian...
Jedyne co wiem, to to ze w b) ma byc TAK , tylko nie wiem jak to zrobic a wam wyszlo ze NIE ?
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 20 gru 2007, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Głogów
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 8 razy
Dany jest wielomian...
Wyszło nam, że tak Jeżeli liczba x jest pierwiastkiem wielomianu to znaczy, że W(x) = 0, a nam wyszło, że W(-2) = 0, stąd jest pierwiastkiem wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: chorzow
- Podziękował: 8 razy
Dany jest wielomian...
Mam jeszcze jedno pytanie w tym punkcie a) mam napisac to co napisal maquer czy to co enigm32 .Bo ja nadal nie wiem co ja mam napisac i obliczyc :/ . z gory dziekuje za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 21 sty 2008, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 28 razy
Dany jest wielomian...
Maquer rozlozyl na czynniki i sprawdzil wszystkie miejsca zerowe. Natomiast enigm32 wyznaczyl reszte z dzielenia. Tak jak napisal mozesz to zrobic hornerem. Ale widze, że zbytnio sie nie orientujesz to najprosciej Ci bedzie po prostu podzelic pisemnie.
\(\displaystyle{ W(x)= (2x ^{4}+x ^{3}-8x ^{2}-x+6 ) : (x+3)}\)
hmm, rozumiem ze dzielic nie umiesz?: p
\(\displaystyle{ W(x)= (2x ^{4}+x ^{3}-8x ^{2}-x+6 ) : (x+3)}\)
hmm, rozumiem ze dzielic nie umiesz?: p
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: chorzow
- Podziękował: 8 razy
Dany jest wielomian...
Mam problem jeszcze z pkt c)
mam to napisac w postaci :\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x- \frac{3}{2} )(x+2)}\)
a wiec mam pierwiastki wielomianu: 1, -1, \(\displaystyle{ \frac{3}{2} i -2 ??}\)
mam to napisac w postaci :\(\displaystyle{ (x-1)(x+1)(x- \frac{3}{2} )(x+2)}\)
a wiec mam pierwiastki wielomianu: 1, -1, \(\displaystyle{ \frac{3}{2} i -2 ??}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Dany jest wielomian...
Niegdyś w liceum nauczali twierdzenia Bezout, z którego wynika, żw reszta z dzielenia wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x-a}\) jest równa \(\displaystyle{ W(a).}\)enigm32 pisze:Podziel pisemnie lub korzystając ze schematu Hornera, otrzymasz:
- reszta: 72
Więc szukana reszta wynosi \(\displaystyle{ W(-3)=72.}\)
I chyba łatwiej jej nie można znaleźć, za wyjątkiem olśnienia.