Wielomian stopnia czwartego-rozwiąż
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Wielomian stopnia czwartego-rozwiąż
\(\displaystyle{ 16(x^{4}+x^{3}-\frac{1}{4}x^{2}-\frac{1}{4}x+\frac{1}{16})=}\)
\(\displaystyle{ =16(x^{2}+\frac{1}{2}x-\frac{1}{4})^{2}=16(x-\frac{-1-\sqrt{5}}{4})^{2} \ (x-\frac{-1+\sqrt{5}}{4})^{2}}\)
\(\displaystyle{ =16(x^{2}+\frac{1}{2}x-\frac{1}{4})^{2}=16(x-\frac{-1-\sqrt{5}}{4})^{2} \ (x-\frac{-1+\sqrt{5}}{4})^{2}}\)