Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=x^{8}-4x^{4}+3}\)
a)oblicz sumę i iloczyn pierwiastków tego wielomianu.
b) Rozwiąż nierównośc \(\displaystyle{ W(x) qslant 0}\)
suma i iloczyn pierwiastków
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
suma i iloczyn pierwiastków
Wszystkich pierwiastków (zespolonych), czy tylko rzeczywistych?esv pisze:a)oblicz sumę i iloczyn pierwiastków tego wielomianu.
Q.
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
suma i iloczyn pierwiastków
b)
\(\displaystyle{ x^{8}-4x^{4}+3 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ t=x^{4}}\) , \(\displaystyle{ t qslant 0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-4t+3 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (t-3)(t-1)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x^{4}-3)(x^{4}-1)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+\sqrt{3})(x-\sqrt[4]{3})(x+\sqrt[4]{3})(x^{2}+1)(x+1)(x-1)\leqslant 0}\)
rusujesz wężyk
\(\displaystyle{ x\in \cup }\)
\(\displaystyle{ x^{8}-4x^{4}+3 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ t=x^{4}}\) , \(\displaystyle{ t qslant 0}\)
\(\displaystyle{ t^{2}-4t+3 qslant 0}\)
\(\displaystyle{ (t-3)(t-1)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x^{4}-3)(x^{4}-1)\leqslant 0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2}+\sqrt{3})(x-\sqrt[4]{3})(x+\sqrt[4]{3})(x^{2}+1)(x+1)(x-1)\leqslant 0}\)
rusujesz wężyk
\(\displaystyle{ x\in \cup }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 23 lut 2008, o 23:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: za 7górami
- Podziękował: 4 razy
suma i iloczyn pierwiastków
Nie wiem co miał na myśli autor tego zadania;p całą treśc przepisałam. Rozwiazanie Escargot'a jest zgodne z odpowiedzią, pozdrawiam:)Qń pisze: Wszystkich pierwiastków (zespolonych), czy tylko rzeczywistych?
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
suma i iloczyn pierwiastków
Ok, więc jeśli chodzi o pierwiastki rzeczywiste, to możesz je odczytać z rozwiązania escargota, a potem policzyć ich sumę* (\(\displaystyle{ 0}\)) i iloczyn (\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)), a jeśli chodzi o pierwiastki zespolone, to ze wzorów Vieta'a ich suma również będzie zerem, natomiast iloczyn będzie równy trzy.
Q.
*) można też sprytniej, zauważając, że suma pierwiastków rzeczywistych funkcji parzystej zawsze jest równa zero.
Q.
*) można też sprytniej, zauważając, że suma pierwiastków rzeczywistych funkcji parzystej zawsze jest równa zero.