znajdź p
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
znajdź p
Skorzystaj z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu.
Pierwiastkami całkowitymi tego wielomianu mogą byc lilczby \(\displaystyle{ -1,+1,-p,+p}\). Stąd łatwo pokazać, że \(\displaystyle{ p=\pm 5}\).
Pierwiastkami całkowitymi tego wielomianu mogą byc lilczby \(\displaystyle{ -1,+1,-p,+p}\). Stąd łatwo pokazać, że \(\displaystyle{ p=\pm 5}\).
- enigm32
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 25 lut 2008, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jasło
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 99 razy
znajdź p
Na mocy tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych mamy, że pierwiastków wymiernych tego wielomianu należy szukać wśród liczb: \(\displaystyle{ -1;1;-p;p}\):
\(\displaystyle{ W(-1)=0 -1-4+p=0 p=5}\)- liczba pierwsza
\(\displaystyle{ W(1)=0 p=-5}\)- nie jest to liczba pierwsza
\(\displaystyle{ W(-p)=0 p^2=-3}\)- sprzeczne
\(\displaystyle{ W(p)=0 p^2=-5}\)- sprzeczne
Odp.: \(\displaystyle{ p=5}\)
[ Dodano: 3 Marca 2008, 23:52 ]
\(\displaystyle{ W(-1)=0 -1-4+p=0 p=5}\)- liczba pierwsza
\(\displaystyle{ W(1)=0 p=-5}\)- nie jest to liczba pierwsza
\(\displaystyle{ W(-p)=0 p^2=-3}\)- sprzeczne
\(\displaystyle{ W(p)=0 p^2=-5}\)- sprzeczne
Odp.: \(\displaystyle{ p=5}\)
[ Dodano: 3 Marca 2008, 23:52 ]
\(\displaystyle{ p -5}\), ponieważ \(\displaystyle{ -5}\) nie jest liczbą pierwsząscyth pisze:(...) Stąd łatwo pokazać, że \(\displaystyle{ p=\pm 5}\).