wielomian=wielomian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
exculibrus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 31 sty 2008, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 6 razy

wielomian=wielomian

Post autor: exculibrus »

czy jest jakaś metoda albo oficjalny/nieoficjalny sposób aby otrzymywać np.:

\(\displaystyle{ x^{3}-6x^{2}+11x-6=(x-1)(x^{2}-5x+6)}\) itp. ? bo to mi zajmuje jakieś 1-2 min. a to raczej dużo jak na taki pzykład... czy przy tym po prostu trzeba robić dużo zadań aby być wydajnym?

Pamiętaj o klamrach \(\displaystyle{
Szemek}\)
Ostatnio zmieniony 29 lut 2008, o 15:11 przez exculibrus, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

wielomian=wielomian

Post autor: Szemek »

schemat Hornera
Awatar użytkownika
exculibrus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 31 sty 2008, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 6 razy

wielomian=wielomian

Post autor: exculibrus »

ale jesli mam np. :\(\displaystyle{ 2x^{4}-13x^{2}+6=0 ?}\)
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

wielomian=wielomian

Post autor: fanch »

\(\displaystyle{ t=x^2}\)
\(\displaystyle{ 2t^2-13t+6=0}\)
Awatar użytkownika
exculibrus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 31 sty 2008, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubin
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 6 razy

wielomian=wielomian

Post autor: exculibrus »

no przecież:) dzieki wielkie
ODPOWIEDZ