Obliczanie reszty

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Krzysiek...
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 21 gru 2006, o 14:26
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Obliczanie reszty

Post autor: Krzysiek... »

Mam takie zadanie:

Oblicz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez (x-2)(x+3), jeżeli wiesz, że reszta z dzielenia W(x) przez x-2 wynosi 3, a z dzielenia przez x +3 wynosi -1.


Prosiłbym o sprawdzenie czy dobrze rozwiązałem:

\(\displaystyle{ R= ax+b

W(2)=3, czyli 2a+b=5
W(-3)=-1, czyli -3a+b=-1}\)


Rozwiązuje układ równań z którego wychodzi:

\(\displaystyle{ a= \frac{6}{5} i b= \frac{13}{5}}\)


\(\displaystyle{ R= \frac{6}{5} x+ \frac{13}{5}}\)
kojak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 110
Rejestracja: 26 maja 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie ;)
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 2 razy

Obliczanie reszty

Post autor: kojak »

nie rozumie dlaczego napisales \(\displaystyle{ 2a+b=5}\) skoro \(\displaystyle{ W(2)=3}\) to \(\displaystyle{ 2a+b=3}\) wyliczasz a i b z \(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+b=3 \\ -3a+b=-1 \end{cases}}\)

pozdrawiam
ODPOWIEDZ