Równanie z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
G1T
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 11 cze 2007, o 14:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z tamtąd

Równanie z parametrem

Post autor: G1T »

Dane jest równanie:

\(\displaystyle{ ax - a^{2} = \sqrt{3x} -2a \sqrt{3} + 3}\)

Dla jakich wartości parametru a równanie ma 1 rozwiązanie? Wyznacz to rozwiązanie w najprostszej postaci.
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

Równanie z parametrem

Post autor: RyHoO16 »

\(\displaystyle{ ax- \sqrt{3}x=a^{2}-2a \sqrt{3}+3 \\
x(a- \sqrt{3})=(a-\sqrt{3})^2 |: (a-\sqrt{3}) \\
x=a-\sqrt{3}}\)
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Równanie z parametrem

Post autor: robert9000 »

tam jest x pod pierwiastkiem z tego co widzę, a TY go dałeś poza;)

pozatym, nie możesz dzielić przez 0, więc tutaj założenie musi być;)
i sprawdzasz, co się dzieje, kiedy wartość przy x wynosi 0, wtedy oczywiście tożsamość, co nam nie pasuje
ODPOWIEDZ