Wyznacz wszystkie wartości parametru m dla ktorych wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^{3} - mx + m - 1}\) ma trzy rozne pierwiastki.
Z gory dzieki za pomoc. Pozdrawiam
pierwiastki wielomianu z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
pierwiastki wielomianu z parametrem
Wskazówka:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^2+x -m+1)}\)
Dalej już chyba wiadomo co robić, mi wyszło \(\displaystyle{ m ft(\frac{3}{4} , 3 \right) \cup ft(3, +\infty \right)}\).
Q.
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^2+x -m+1)}\)
Dalej już chyba wiadomo co robić, mi wyszło \(\displaystyle{ m ft(\frac{3}{4} , 3 \right) \cup ft(3, +\infty \right)}\).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
pierwiastki wielomianu z parametrem
Dla \(\displaystyle{ m=3}\) jedynka jest pierwiastkiem podwójnym, a w treści zadania mowa jest o pierwiastkach różnych.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z południa
- Podziękował: 10 razy
pierwiastki wielomianu z parametrem
Moze mnie ktos wspomoc jeszcze raz? Nadal nie wiem za bardzo co mam zrobic w tym momencie zeby wyszly mi takie przedzialy? :/ Pozdrawiam
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^2+x -m+1)}\)
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x^2+x -m+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
pierwiastki wielomianu z parametrem
Pierwszy nawias: \(\displaystyle{ x = 1 \,\,\}\) ; nawias z \(\displaystyle{ m \,\,\}\) --> \(\displaystyle{ \Delta (m)> 0 \,\,\}\) , obliczasz pierwiastek \(\displaystyle{ x_{1}(m) \,\}\) ( dodatni ) i \(\displaystyle{ x_{1}(m) 1 \,\,\}\)