Badamy własności wielomianów ze zbioru \(\displaystyle{ R[x]}\). Czy prawdą jest, że:
a) wielomian \(\displaystyle{ x^{10} +3x^2 - 1}\) ma co najmniej jeden pierwiastek rzeczywisty (można to zrobić bez dzielenia?)
b) liczba 1 jest co najmniej dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ 10x^{11} -11x^{10} +1}\) (bez dzielenia?)
c) wielomian \(\displaystyle{ x^4 -x^2 +1}\) jest nierozkładalny nad \(\displaystyle{ R}\).
Co do pkt c) to wielomian ten ma pierwiastki zespolone, a odpowiedz jest że NIE, nie wiem czemu.
(3 zadania) Badanie własności wielomianów
(3 zadania) Badanie własności wielomianów
Ostatnio zmieniony 7 lis 2009, o 00:05 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
(3 zadania) Badanie własności wielomianów
ad a) Własność Darboux: funkcja \(\displaystyle{ f(x)}\) ciągła w przedziale domkniętym przechodzi wszystkie wartości pośrednie pomiędzy \(\displaystyle{ f(a)}\) a \(\displaystyle{ f(b)}\). Wielomiany są ciągłe, wystarczy znaleźć jakieś a, dla którego wielomian ma wartość ujemną \(\displaystyle{ f(a)<0}\). Z własności Darboux wiemy, że istnieje \(\displaystyle{ x}\) z przedziału , dla którego \(\displaystyle{ f(x)=0}\).
ad b) \(\displaystyle{ w(x)=10x^{11} -11x^{10} +1}\),
\(\displaystyle{ w(1) = 0 \Rightarrow 1}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\) (co najmniej jednokrotnym)
liczymy pochodną \(\displaystyle{ w'(x)}\)
\(\displaystyle{ w'(1) = 0 \Rightarrow 1}\) jest co najmniej dwukrotnym pierwiastkiem \(\displaystyle{ w(x)}\)
i tak dalej, jeśli punkt \(\displaystyle{ x_0}\) jest miejscem zerowym \(\displaystyle{ f(x)}\) i kolejnych jej pochodnych aż do rzędu \(\displaystyle{ k-1}\) włącznie, to \(\displaystyle{ x_0}\) jest k-krotnym pierwiastkiem \(\displaystyle{ f(x)}\).
ad c)skoro wiemy, że \(\displaystyle{ P(x) = x^4 -x^2 +1}\) ma 4 pierwiastki zespolone \(\displaystyle{ z_1, z_2, z_3, z_4}\), to znaczy, że
\(\displaystyle{ P(x) = (x - z_1) \cdot (x - z_2) \cdot (x - z_3) \cdot (x - z_4)}\)
Pierścień wielomianów nad \(\displaystyle{ C}\) (liczby zespolone - są ciałem) jest dziedziną z jednoznacznością rozkładu, czyli \(\displaystyle{ P(x)}\) nie może mieć żadnych innych pierwiastków zespolonych (w tym rzeczywistych, liczby rzeczywiste są podzbiorem liczb zespolonych)
A tak zupełnie elementarnie, to można wykazywać, że dla dowolnej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ x}\) wartość \(\displaystyle{ P(x) > 0}\) , czyli nie ma żadnego pierwiastka rzeczywistego. Czyli dla żadnej liczby rzeczywistej a dwumian \(\displaystyle{ (x - a)}\) nie dzieli \(\displaystyle{ P(x)}\)
ad b) \(\displaystyle{ w(x)=10x^{11} -11x^{10} +1}\),
\(\displaystyle{ w(1) = 0 \Rightarrow 1}\) jest pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\) (co najmniej jednokrotnym)
liczymy pochodną \(\displaystyle{ w'(x)}\)
\(\displaystyle{ w'(1) = 0 \Rightarrow 1}\) jest co najmniej dwukrotnym pierwiastkiem \(\displaystyle{ w(x)}\)
i tak dalej, jeśli punkt \(\displaystyle{ x_0}\) jest miejscem zerowym \(\displaystyle{ f(x)}\) i kolejnych jej pochodnych aż do rzędu \(\displaystyle{ k-1}\) włącznie, to \(\displaystyle{ x_0}\) jest k-krotnym pierwiastkiem \(\displaystyle{ f(x)}\).
ad c)skoro wiemy, że \(\displaystyle{ P(x) = x^4 -x^2 +1}\) ma 4 pierwiastki zespolone \(\displaystyle{ z_1, z_2, z_3, z_4}\), to znaczy, że
\(\displaystyle{ P(x) = (x - z_1) \cdot (x - z_2) \cdot (x - z_3) \cdot (x - z_4)}\)
Pierścień wielomianów nad \(\displaystyle{ C}\) (liczby zespolone - są ciałem) jest dziedziną z jednoznacznością rozkładu, czyli \(\displaystyle{ P(x)}\) nie może mieć żadnych innych pierwiastków zespolonych (w tym rzeczywistych, liczby rzeczywiste są podzbiorem liczb zespolonych)
A tak zupełnie elementarnie, to można wykazywać, że dla dowolnej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ x}\) wartość \(\displaystyle{ P(x) > 0}\) , czyli nie ma żadnego pierwiastka rzeczywistego. Czyli dla żadnej liczby rzeczywistej a dwumian \(\displaystyle{ (x - a)}\) nie dzieli \(\displaystyle{ P(x)}\)
Ostatnio zmieniony 7 lis 2009, o 00:09 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 27 cze 2008, o 14:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kto to wie?
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 2 razy
(3 zadania) Badanie własności wielomianów
a czy w C) nie wystarczy, że \(\displaystyle{ x^{2}=t \Rightarrow t^{2}-t+1=0}\) i wychodzi \(\displaystyle{ \Delta<0 \Rightarrow}\) nie ma pierwiastków Rzeczywistych?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
(3 zadania) Badanie własności wielomianów
Tux, nie, może mieć pierwiastki, ale tylko ujemne.
Moje rozwiązanie a)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{10} +3x^2 - 1}\)
Zero nie jest pierwiastkiem powyższego wielomianu.
\(\displaystyle{ t=x^2}\) gdzie \(\displaystyle{ t>0}\)
\(\displaystyle{ W(t)=t^5+3t-1\\
W'(t)=5t^4+3>0}\)
Pochodna posiada tylko dodatnie wartości, więc funkcja jest rosnąca w \(\displaystyle{ R}\).
\(\displaystyle{ W(0)=-1}\), więc funkcja \(\displaystyle{ W(t)}\) posiada dodatnie miejsce zerowe. Jako, iż równanie \(\displaystyle{ x^2=t}\) dla \(\displaystyle{ t>0}\) ma dwa rozwiązania to funkcja \(\displaystyle{ W(x)}\) ma 2 pierwiastki.
Moje rozwiązanie a)
\(\displaystyle{ W(x)=x^{10} +3x^2 - 1}\)
Zero nie jest pierwiastkiem powyższego wielomianu.
\(\displaystyle{ t=x^2}\) gdzie \(\displaystyle{ t>0}\)
\(\displaystyle{ W(t)=t^5+3t-1\\
W'(t)=5t^4+3>0}\)
Pochodna posiada tylko dodatnie wartości, więc funkcja jest rosnąca w \(\displaystyle{ R}\).
\(\displaystyle{ W(0)=-1}\), więc funkcja \(\displaystyle{ W(t)}\) posiada dodatnie miejsce zerowe. Jako, iż równanie \(\displaystyle{ x^2=t}\) dla \(\displaystyle{ t>0}\) ma dwa rozwiązania to funkcja \(\displaystyle{ W(x)}\) ma 2 pierwiastki.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
(3 zadania) Badanie własności wielomianów
To jest prawda.Tux pisze:a czy w C) nie wystarczy, że \(\displaystyle{ x^{2}=t \Rightarrow t^{2}-t+1=0}\) i wychodzi \(\displaystyle{ \Delta<0 \Rightarrow}\) nie ma pierwiastków Rzeczywistych?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
(3 zadania) Badanie własności wielomianów
Rzeczywiście, jednak jak by współczynniki trzeba było by określić (np. dla jakich m wielomian \(\displaystyle{ (m-2)x^4+(m+1)x^2+m}\) nie ma pierwiastków rzeczywistych) to byłby to warunek niewystarczający.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
(3 zadania) Badanie własności wielomianów
To, że wielomian nie ma pierwiastków rzeczywistych nie oznacza, że nie da się go rozłożyć:
\(\displaystyle{ x^4-x^2+1 = (x^2-\sqrt{3}x+1)(x^2+\sqrt{3}x+1)}\)
Co do zadania 1 to oprócz Darboux można też z reguły znaków Kartezjusza.
\(\displaystyle{ x^4-x^2+1 = (x^2-\sqrt{3}x+1)(x^2+\sqrt{3}x+1)}\)
Co do zadania 1 to oprócz Darboux można też z reguły znaków Kartezjusza.