mam pytanko w jaki sposób rozwiazac takie zadanka:
\(\displaystyle{ x^{3} -2x ^{2}+2x-1=0}\)
oraz
\(\displaystyle{ x ^{4}-2x ^{3}+2x-1=0}\)
bo metoda podstawienia niech:\(\displaystyle{ x^{2}=t}\) zabardzo mi sie nie uśmiecha ;/
Dzieki z górki za odpowiedz!
równania stopnia wyższego...
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
równania stopnia wyższego...
1. zadanie
\(\displaystyle{ W(1)=1-2+2-1=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2-x+1)=0}\)
2. zadanie
\(\displaystyle{ W(1)=1-2+2-1=0}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=1+2-2-1=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^3(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ W(1)=1-2+2-1=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(x^2-x+1)=0}\)
2. zadanie
\(\displaystyle{ W(1)=1-2+2-1=0}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=1+2-2-1=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^3(x+1)=0}\)