upraszczanie funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
FEMO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 163 razy

upraszczanie funkcji

Post autor: FEMO »

jak uprościć tą funkcje aby można było narysować wykres?

\(\displaystyle{ f(x)= \frac{|x^{3}-x^{2}|}{x^{3}-x^{2} }*(x-2)^{2}}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

upraszczanie funkcji

Post autor: natkoza »

\(\displaystyle{ f(x)=\frac{|x^3-x^2|}{x^3-x^2}\cdot (x-2)^2= \begin{cases} (x-2)^2,x\in }\)
Awatar użytkownika
Smażony Ogórek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świdnica
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 23 razy

upraszczanie funkcji

Post autor: Smażony Ogórek »

Wyciągasz w ułamku \(\displaystyle{ x ^{2}}\) w liczniku i mianowniku, po czym go skracasz i rozpatrujesz przypadki, kiedy \(\displaystyle{ x-1 qslant 0}\)
i \(\displaystyle{ x-1 < 0}\) bo to będzie wykres funkcji kwadratowej
ODPOWIEDZ