2.
wielomian \(\displaystyle{ W(x)=a(x-p)^{2}(x+q)}\), gdzie \(\displaystyle{ a \neq0}\), ma dwa pierwiastki 2 oraz 1, przy czym drugi z nich jest pierwiastkiem dwukrotnym.
Ponadto, dla argumentu (-2) wielomian przyjmuje wartość 36.
a) wyznacz wartości parametrów \(\displaystyle{ a, p}\) i \(\displaystyle{ q}\)
b) dla wyznaczonych wartości \(\displaystyle{ a, p, q}\) rozwiąż równanie \(\displaystyle{ W(x)=2}\)
c) dla wyznaczonych wartości \(\displaystyle{ a, p, q}\) rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x) \leqslant0}\)
prosze chociaz o napisanie co do czego podstawiac, żeby wyliczyć te 3 podpunkty...to bedzie ciezki dzien z matma ehh...
dzieki z gory
Wyznaczanie wartości a, p i q wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 15 maja 2007, o 16:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Skwierzyna
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczanie wartości a, p i q wielomianu
Ostatnio zmieniony 4 sty 2017, o 08:01 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
- Smażony Ogórek
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 27 cze 2007, o 22:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 23 razy
Wyznaczanie wartości a, p i q wielomianu
Z treści zadania wiemy, że
\(\displaystyle{ p=1}\)
\(\displaystyle{ q=-2}\)
co po podstawieniu daje nam:
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-2) ^{2} (x-1)}\)
jako, że
\(\displaystyle{ W(-2)=36}\)
oraz
\(\displaystyle{ W(-2)=a(-2-2) ^{2} (-2-1)}\)
więc
\(\displaystyle{ 36=-48a}\)
czyli:
\(\displaystyle{ a=- \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ p=1}\)
\(\displaystyle{ q=-2}\)
co po podstawieniu daje nam:
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-2) ^{2} (x-1)}\)
jako, że
\(\displaystyle{ W(-2)=36}\)
oraz
\(\displaystyle{ W(-2)=a(-2-2) ^{2} (-2-1)}\)
więc
\(\displaystyle{ 36=-48a}\)
czyli:
\(\displaystyle{ a=- \frac{3}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 15 maja 2007, o 16:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Skwierzyna
- Podziękował: 2 razy
Wyznaczanie wartości a, p i q wielomianu
aaa no tak juz zakminiłam chyba i wiem jak zrobić dalej, nawet doszukałam sie bardziej poprawnej wersji, dzieki za wskazanie tej opcji ;p
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)^{2}(x-2) \\
W(-2)=36) \\
W(-2)=a(-3) ^{2}(-4)\\
W(-2)=-36a \\
-36a=36/:(-36) \\
a=-1}\)
\(\displaystyle{ W(x)=a(x-1)^{2}(x-2) \\
W(-2)=36) \\
W(-2)=a(-3) ^{2}(-4)\\
W(-2)=-36a \\
-36a=36/:(-36) \\
a=-1}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2017, o 18:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Wyznaczanie wartości a, p i q wielomianu
Dlaczego \(\displaystyle{ q = -2}\)?
Ostatnio zmieniony 4 sty 2017, o 18:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.