rozłoż wielomian na czynniki.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
wordofthecaba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2008, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: olsztyn
Podziękował: 12 razy

rozłoż wielomian na czynniki.

Post autor: wordofthecaba »

\(\displaystyle{ W(x)=x ^{6} -2x ^{3} +1}\)

Poprawiłem,
Piorek89
Ostatnio zmieniony 22 lut 2008, o 20:35 przez wordofthecaba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

rozłoż wielomian na czynniki.

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ x^{6}-2x^{3}+1=x^{6}-x^{3}+1-x^{3}=-x^{3}(1-x^{3})+1-x^{3}}\)

dalej już dasz radę
wordofthecaba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 lut 2008, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: olsztyn
Podziękował: 12 razy

rozłoż wielomian na czynniki.

Post autor: wordofthecaba »

dzieki chlopaki ;]
ODPOWIEDZ