jak policzyc: a^100 nad F_2 [x]/ x^8+x^4+x^3+x+1

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
posith

jak policzyc: a^100 nad F_2 [x]/ x^8+x^4+x^3+x+1

Post autor: posith »

jak policzyc: a^100 nad F_2 [x]/ f = x^8+x^4+x^3+x+1 ? z czego korzystac/

zaczynam tak:

100=(1100100)_2

a = x+1
a^2 = x^2+1
a^4 = x^4+1
a^8 = x^8+1 == X^4+x^3+x mod f
a^16 = x^8+ x^6+x^2
a^32 = ...... ??????
co dalej ??/
bo poprostu nie wiem ??
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 534
Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 17 razy

jak policzyc: a^100 nad F_2 [x]/ x^8+x^4+x^3+x+1

Post autor: półpasiec »

chlopak napisz po ludzku o co chodzi bo nic nie idzie zrozumiec
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

jak policzyc: a^100 nad F_2 [x]/ x^8+x^4+x^3+x+1

Post autor: g »

a tu przypadkiem nie wystarczy wiedziec ile jest \(\displaystyle{ 3^{100} od{100}}\)?
i napisz to po ludzku bo tez nie chce mi sie domyslac...
ODPOWIEDZ