Wielomian czwartego stopnia. Znajdź go.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
miles
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 sie 2007, o 21:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 24 razy

Wielomian czwartego stopnia. Znajdź go.

Post autor: miles »

\(\displaystyle{ W(x)}\) jest wielomianem czwartego stopnia, a liczba \(\displaystyle{ 3}\) jest jego czterokrotnym pierwiastkiem. Znajdź wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ W(1)=80}\)
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

Wielomian czwartego stopnia. Znajdź go.

Post autor: arpa007 »

\(\displaystyle{ W(x)=a(x-3)^4=0\\a(1-3)^4=80\\a=5\\W(x)=5(x-3)^4}\) wystarczy juz tlyko wymnozyc
ODPOWIEDZ