wyznaczenie 6-tego wurazu dwumianu x+2

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dar_p
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 18 sty 2008, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z.góra

wyznaczenie 6-tego wurazu dwumianu x+2

Post autor: dar_p »

wyznacz szusty wyraz w rozwiązaniu dwumianu
\(\displaystyle{ (x+2)^{10}}\)
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

wyznaczenie 6-tego wurazu dwumianu x+2

Post autor: fanch »

z dwumianu newtona:

szósty wyraz= \(\displaystyle{ {10\choose 5}x^{10-5}*2^5=252*x^5*32=8064x^5}\)
ODPOWIEDZ