Podaj przykład wielomianu. Odpowiedź podaj w postaci iloczynowej.
wielomian W jest stopnia piątego, jego pierwiastkami są liczby 1; 0,5; 0,25, liczba 1 jest pierwiastkiem jednokrotnym, pozostałe piewiastki są nieparzystokrotne i wszystkie współczynniki wielomianu są liczbami całkowitymi.
Przykładowy wielomian?
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 18 lut 2008, o 12:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 35 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Przykładowy wielomian?
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-0,5)(x-0,25)^{3}}\)
lub
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-0,5)^{3}(x-0,25)}\)
przed nawias mozesz wstawić co chcesz, byle całkowite;)
lub
\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)(x-0,5)^{3}(x-0,25)}\)
przed nawias mozesz wstawić co chcesz, byle całkowite;)