Wyznacz współczynniki.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 18 lut 2008, o 12:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 35 razy
Wyznacz współczynniki.
Współczynniki wielomianu \(\displaystyle{ ax^{4}}\) + \(\displaystyle{ bx^{3}}\) + \(\displaystyle{ cx^{2}}\) + dx kolejnymi liczbami parzystymi przy czym a
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Wyznacz współczynniki.
a jest parzysta
b=a+2
c=b+2=a+2+2=a+4
d=c+2=a+4+2=a+6
\(\displaystyle{ W(x)=ax^{4}+(a+2)x^{3}+(a+4)x^{2}+(a+6)x}\)
\(\displaystyle{ W(1)=36 a+a+2+a+4+a+6=36 4a=24 a=6}\)
powinno byc dobrze
[ Dodano: 20 Lutego 2008, 22:30 ]
oczywiscie:
b=8
c=10
d=12
b=a+2
c=b+2=a+2+2=a+4
d=c+2=a+4+2=a+6
\(\displaystyle{ W(x)=ax^{4}+(a+2)x^{3}+(a+4)x^{2}+(a+6)x}\)
\(\displaystyle{ W(1)=36 a+a+2+a+4+a+6=36 4a=24 a=6}\)
powinno byc dobrze
[ Dodano: 20 Lutego 2008, 22:30 ]
oczywiscie:
b=8
c=10
d=12
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 18 lut 2008, o 12:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 35 razy